Algemeen
Wat betekent tienerschool?

Een tienerschool is een school waar kinderen van 2,5 tot 14 jaar naar school kunnen gaan.  Tangram integreert dus een kleuterschool, een lagere school en de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs.

Elke unit bestaat uit 3 fases. Leerlingen van 3 opeenvolgende leeftijden zitten samen in de unit. In unit 1 zitten de instappers, 1e kleuter en 2e kleuter. Unit 2 zijn de leerlingen van het 3e kleuter, 1e en 2e leerjaar. In unit 3 zitten kinderen van het 3e, 4e en 5e leerjaar. De leerlingen van het 6e leerjaar, 1e secundair en 2e secundair vormen samen unit 4. We hanteren “fase” in plaats van kleuterklas of leerjaar.

In welke leerjaren kan mijn kind starten?

Vanaf schooljaar 2024-2025 kunnen bij ons kinderen tot en met het 4de leerjaar en de volledige eerste graad van het secundair onderwijs terecht.

In de schooljaren die volgen, starten we het 5e leerjaar (schooljaar 2025-2026) en 6e leerjaar (schooljaar 2026-2027) op.

Hoe ziet de digitale leeromgeving eruit?

We stimuleren kinderen in de ontwikkeling van hun digitale vaardigheden om ze klaar te stomen voor de toekomst. In unit 1 en unit 2 gaan we daarom op regelmatige basis met iPads aan de slag.

In unit 3 gebruikt iedere leerling een eigen chromebook, dat eigendom is van de school. Vanaf unit 4 beschikt elke leerling over een persoonlijk chromebook. Deze manier van werken integreert de digitale vaardigheden in het leerproces. Via Google classroom staan leerkrachten en leerlingen voortdurend met elkaar in contact. Het biedt hen de kans om onderling te communiceren, opdrachten in te dienen en in real-time feedback te krijgen.

Hoe laten we leerlingen groeien in zelfsturing?

We weten dat leerlingen meer gemotiveerd zijn om te leren als ze keuzes kunnen maken.  Maar dit gebeurt niet automatisch.  We bieden kinderen een structuur aan waarin we hen gaandeweg aanleren om de regie in handen te nemen over hun eigen leer- en groeiproces. In het begin heeft de leerkracht de touwtjes strak in handen. Gaandeweg krijgen de leerlingen meer ruimte. Ze worden intensief begeleid en uitgedaagd om meer te bereiken dan ze ooit hebben durven dromen.

Is de school vlot bereikbaar

Onze school ligt midden in een nieuwe sprankelende en autoluwe woonbuurt van Vilvoorde. We zijn vlot bereikbaar via het Broekplein. Dit plein en de Broekstraat zijn autovrij en vormen een veilige omgeving voor fietsers en voetgangers.

De Salangaanbrug vormt een extra toegangsweg over het kanaal voor fietsers en voetgangers.

Kom je met de auto? Dan kan je vlakbij de school ondergronds parkeren (gratis gedurende 30 minuten).

Lijn 282 van De Lijn stopt aan halte “Vilvoorde Machelenstraat”. Ook halte “Vier Fonteinen” van lijn 58 van de MIVB is vlakbij.

Wat houdt het schoolreglement in?

Schoolreglement unit 1, unit 2 en unit 3 (basis)

Schoolreglement unit 4 (secundair)

Kleuter en lager
Een schooldag op Tangram

De school begint om 8u30 en eindigt om 15u15. Tussen 8u15 en 8u30 vindt het warm onthaal plaats en zijn ouders welkom in de unit. Eens de schooldag om 15u15 is afgelopen, krijg je ook dan de kans om naar de unit van je kind te gaan en je zoon/dochter daar (tot 15u30) op te halen.

Er wordt voor- en naschoolse opvang voorzien. Je kind kan ’s morgens vanaf 7 uur op school terecht. ’s Avonds is er opvang tot 18 uur. Ook op woensdagnamiddag is er opvang tot 18u.

Mag mijn kind rusten als het moe is?

In unit 1 is er slaapruimte voorzien waar de allerkleinsten ‘s middags even kunnen rusten als ze daar nood aan hebben.  

Help, mijn kleuter is nog niet zindelijk?

We weten dat de leeftijd waarop peuters of kleuters zindelijk worden sterk varieert. We verwelkomen alle instappertjes, zindelijk of niet. We gaan graag samen met de ouders op zoek naar een gepaste methode om zowel thuis als op school toe te passen. Zo zorgen we er voor dat je kind zo snel mogelijk zindelijk is.

Inschrijven: unit 1, 2 of 3 (van kleuterschool t.e.m. het 4de leerjaar)

Wil je meer weten over onze school? We maken graag tijd voor een kennismakingsgesprek. Geef vooraf een seintje op 02 669 20 12 of via directeur@tangramvilvoorde.be

De inschrijvingen voor unit 1, 2 en 3 verlopen via het digitaal aanmeldsysteem. Klik hier voor alle info omtrent de aanmeld- en inschrijvingsprocedure.

Secundair
Een schooldag op Tangram

Voor de leerlingen van unit 4 begint de school om 8u30 en eindigt de dag om 15u30. Ook leerlingen van unit 4 kunnen in de voor- en naschoolse opvang blijven. Vanaf 7 uur kan de leerling op school terecht. ’s Avonds is er opvang tot 18 uur. Ook op woensdagnamiddag is er opvang tot 18u.

Inschrijven: unit 4 (1ste graad secundair onderwijs)

De inschrijvingen voor unit 4 verlopen via het digitaal aanmeldsysteem. Klik hier voor alle info omtrent de aanmeld- en inschrijvingsprocedure.

Welke studierichtingen zijn er in het secundair?

In GO! tienerschool Tangram bieden we de A-stroom aan. Dit betekent dat we kinderen kunnen inschrijven wanneer ze beschikken over het getuigschrift basisonderwijs.

We hebben de volgende keuzemogelijkheden in onze eerste graad secundair:

1A met of zonder Latijn

2A: Latijn of moderne talen/wetenschappen

Met beide opties worden alle leerlingen uitgedaagd om hun ambities waar te maken. Zo bieden we maximale kansen voor een succesvol vervolgonderwijs vanaf het derde jaar. 

Wat na het tweede jaar secundair onderwijs?

Het doel van een tienerschool en dit geldt zeker voor Tangram is om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het vervolg in eender welke andere secundaire school die het beste past bij jouw tiener.  Het is ook pas in het derde jaar secundair dat de studierichtingen en de finaliteit (verder studeren/arbeidsmarkt of een combinatie) worden gekozen.

Wil je zoon of dochter nadien de overstap maken naar GO! Het Atheneum? Dan is een plaats daar gegarandeerd. Het is dan niet nodig om opnieuw in te schrijven.

Examens in GO! tienerschool Tangram

Examens krijgen een aparte plaats in onze school. Het is belangrijk dat alle leerlingen leren om bij examens sterke prestaties te leveren. Daarom organiseren we vanaf het eerste jaar secundair twee keer per jaar (december en juni) gedurende 4 opeenvolgende dagen een examenperiode. De resultaten van de examens ondersteunen we met de juiste begeleiding. Faalangstige leerlingen leren we om vertrouwen in zichzelf te hebben en om met druk om te gaan. We leren leerlingen hoe ze een namiddag studeren goed organiseren en hoe ze zichzelf kunnen uitdagen om de beste prestaties neer te zetten. Examens voorbereiden, afleggen en evalueren wordt zo een traject op maat, één van onze bouwstenen.