Wat betekent tienerschool?

Een tienerschool is een school waar kinderen van 2,5 tot 14 jaar naar school kunnen gaan.  Tangram integreert dus een kleuterschool, een lagere school en de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs.

Elke unit bestaat uit 3 fases. Leerlingen van 3 opeenvolgende leeftijden zitten samen in de unit. In unit 1 zitten de instappers, 1e kleuter en 2e kleuter. Unit 2 zijn de leerlingen van het 3e kleuter, 1e en 2e leerjaar. In unit 3 zitten kinderen van het 3e, 4e en 5e leerjaar. De leerlingen van het 6e leerjaar, 1e secundair en 2e secundair vormen samen unit 4. We hanteren “fase” in plaats van kleuterklas of leerjaar.

In welke leerjaren kan mijn kind starten?

Vanaf schooljaar 2024-2025 kunnen bij ons kinderen tot en met het 4de leerjaar en de volledige eerste graad van het secundair onderwijs terecht.

In de schooljaren die volgen, starten we het 5e leerjaar (schooljaar 2025-2026) en 6e leerjaar (schooljaar 2026-2027) op.

Hoe ziet de digitale leeromgeving eruit?

We stimuleren kinderen in de ontwikkeling van hun digitale vaardigheden om ze klaar te stomen voor de toekomst. In unit 1 en unit 2 gaan we daarom op regelmatige basis met iPads aan de slag.

In unit 3 gebruikt iedere leerling een eigen chromebook, dat eigendom is van de school. Vanaf unit 4 beschikt elke leerling over een persoonlijk chromebook. Deze manier van werken integreert de digitale vaardigheden in het leerproces. Via Google classroom staan leerkrachten en leerlingen voortdurend met elkaar in contact. Het biedt hen de kans om onderling te communiceren, opdrachten in te dienen en in real-time feedback te krijgen.

Hoe laten we leerlingen groeien in zelfsturing?

We weten dat leerlingen meer gemotiveerd zijn om te leren als ze keuzes kunnen maken.  Maar dit gebeurt niet automatisch.  We bieden kinderen een structuur aan waarin we hen gaandeweg aanleren om de regie in handen te nemen over hun eigen leer- en groeiproces. In het begin heeft de leerkracht de touwtjes strak in handen. Gaandeweg krijgen de leerlingen meer ruimte. Ze worden intensief begeleid en uitgedaagd om meer te bereiken dan ze ooit hebben durven dromen.

Is de school vlot bereikbaar

Onze school ligt midden in een nieuwe sprankelende en autoluwe woonbuurt van Vilvoorde. We zijn vlot bereikbaar via het Broekplein. Dit plein en de Broekstraat zijn autovrij en vormen een veilige omgeving voor fietsers en voetgangers.

De Salangaanbrug vormt een extra toegangsweg over het kanaal voor fietsers en voetgangers.

Kom je met de auto? Dan kan je vlakbij de school ondergronds parkeren (gratis gedurende 30 minuten).

Lijn 282 van De Lijn stopt aan halte “Vilvoorde Machelenstraat”. Ook halte “Vier Fonteinen” van lijn 58 van de MIVB is vlakbij.

Wat houdt het schoolreglement in?

Schoolreglement unit 1, unit 2 en unit 3 (basis)

Schoolreglement unit 4 (secundair)